Çocuk Diş (Pedodonti) Tedavisi
19 Eylül 2021

Çocuk Diş (Pedodonti) Tedavisi

Çocuk diş hekimliği özel bakım gerektiren engelli bireyler, bebekler ve çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Pedodonti olarak adlandırılan ve diş hekimliğinin anabilim dalı olarak görev yapan hekimler diş hekimliği fakültelerinden mezun olduktan sonra pedodonti dalında 4-ila 6 yıl süren doktora eğitimi sürecinden geçmektedir. Çocuk psikolojisi alanında uzmanlık sahibi olan Pedodontist hekimler, çocukların ileri yaşlarda oluşabilecek diş hekiminden korkma gibi duygularını ortadan kaldırarak ağız ve diş sağlığına büyük katkı sağlarlar. Çocuk diş hekimliğinde görev üstlenen hekimler, dişten önce çocuğu düşünme felsefesine uygun yaklaşımlarla güven ve sevgi ortamı oluşturmayı hedefler. Tedavi aşamalarını da kolaydan zora doğru planlamak suretiyle diş tedavilerini mümkün olabilecek en az acı ve ağrı ile gerçekleştirmeyi amaçlarlar.

Pedodonti hekimleri 0-13 yaş gurubunda yer alan çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmasını ve gelişmesini takip eder. Çürük, travmaya bağlı oluşumlar, kalıtsal özelliklere bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar çocuk diş hekimliği kapsamında incelenir. Pedodonti çocukların bebeklik çağından başlamak üzere ağız ve diş sağlığı, yüz, çene gelişimini takip ve tedavi eder.

Çocuk Diş Hekimliği Uygulamaları

Ağız ve diş sağlığının düzenli kontrolünün yanı sıra, çocuğun gereksinimlerine uygun önleyici tedavileri de gerçekleştiren çocuk diş hekimleri bebek ve çocuklara yönelik birçok farklı uygulamayı da hayata geçirir.

  • Beslenme önerileri
  • Diş çekimi
  • Çocuk protezleri
  • Diş çürüğüne yönelik önleyici tedaviler
  • Endodontik ( Kanal ve Ampütasyonlar) tedavileri
  • Diş travma tedavisi
  • Süt dişleri ve genç sürekli dişlere yapılan dolgu işlemleri
Çocuk diş hekimliğinin asıl amacı, çocuklarda oluşması muhtemel diş sorunlarının oluşmasını önleyecek önlemleri almak ve çocuğun çürüksüz bir yaşam sürmesini sağlamaktır. Bu amaca yönelik olarak yapılan çalışmalar ‘’Koruyucu Diş Hekimliği’’ uygulamaları olarak adlandırılır. Diş çürüğünü önleyerek çocuğun ağız ve diş sağlığını korumanın en etkili yolu ise, çocuk ve ebeveynlerin gerek beslenme, gerekse ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesinden geçmektedir.